Spis grønnere
Å spise grønnere betyr mer grønnsaker, frukt, bær og belgfrukter i måltidene, ved å legge til eller bytte ut. De er gode kilder til ulike vitaminer, mineraler og kostfiber. Belgfrukter som erter, bønner og linser er også fine proteinkilder.
Slik spiser du grønnere:
- La grønnsaker og frukt være en del av alle dagens måltider. Halvparten av dine fem om dagen bør være grønnsaker.
- Én porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
- Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt.
- Velg kokte og bakte poteter framfor stekte. Poteter er ikke en del av fem om dagen, men inngår likevel i et variert kosthold.
- Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.
- Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i fem om dagen, men har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.
- Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.
Spis grovere
Å spise grovere betyr å velge fullkornsprodukter med mer kostfiber, som grovt brød, fullkornspasta– og ris. Grove kornprodukter inneholder mer næringsstoffer og holder deg mett lenger.
Slik følger du kostrådet
- Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt.
- Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen som hjelpemidler. Les mer om det her
- De grove kornproduktene bør til sammen gi 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.
Her er fire eksempler på hvordan du kan dekke denne mengden på en dag:
- Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskala’n.
- Én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.
- Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.
- To tallerkener havregrøt.
Spis renere
Med renere mener vi å velge rene råvarer som fisk, skalldyr og rent kjøtt. Med rene produkter kan du blant annet regulere fett- og saltinntaket ditt bedre.
Slik følger du kostrådet:
- Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
- Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse. ( Omtrent tre fjerdedeler av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil en reduksjon i saltinnholdet i maten vi kjøper eller får servert kunne gjøre en stor forskjell for befolkningens helse. )
- Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.
- Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerket kjøtt og kjøttprodukter.
Hentet fra helsedirektoratet