Bruk Brødskalaen
Brødskalaen gjør det enklere å velge grovt. Merket finnes på papirposene brødene pakkes i, og forteller forbrukerne hvor stor andel sammalt mel og hele korn et brød inneholder.
Helsedirektoratet anbefaler grove korn- og brødvarer. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel eller hele korn. Jo grovere brødet er, desto rikere er det på kostfiber, mineraler og vitaminer.
Det er sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Slike matvarer kan også bidra til å opprettholde vektbalansen.
Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Merkeordningen “Brødskalaen” ble utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. Også melblandinger kan ha Brødskalaen.
I Brødskalaen beregner man grovheten som andelen sammalt mel, hele korn og kli av total melmengde. Tilsetning av kli får en relativt stor betydning for grovheten ved at man i beregningen av grovhet ganger opp mengden tilsatt kli med en faktor på mellom 2-4,5 ganger avhengig av hvilken type kli man bruker.
Nøkkelhullsmerking
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Merkeordningen skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer som inneholder mer fiber og fullkorn og mindre mettet fett, sukker og salt. Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av disse næringsstoffene. Velger du for eksempel en nøkkelhullsmerket frokostblanding foran en frokostblanding uten Nøkkelhullet, får du i deg mer fiber og fullkorn og mindre sukker.
For kjøttprodukter er det andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullsmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, mettet fett, sukker og salt.
I noen matvaregrupper, for eksempel brus, godteri, kaker og kjeks, kan ingen produkter få Nøkkelhullet.
Se mer om nøkkelhullsmerking her:
Hentet fra Helsedirektoratet