Mange føler ubehag og synes det er vanskelig å konsentrere seg når det går mer enn tre–fire timer mellom hvert måltid. Da kan det være lurt å spise regelmessige måltider inkludert frokost. Jevne måltider gir bedre fordøyelse, og vi unngår slapphet og for store svingninger i blodsukkeret.
Måltidsrytme
Du må finne den måltidsrytmen som passer for deg, enten det er tre hovedmåltider med ett–to mellommåltider eller fire hovedmåltider med et lite mellommåltid. Noen små grep for et sunt kosthold er:
Spis regelmessig og variert
Følg kostrådene:
– mer grønt, grovt og sjømat
– bruk magre meieri- og kjøttprodukter i stedet for fete
– mindre sukker, salt og rødt kjøtt
Spis passe mye – bruk tallerkenmodellen
Sammenhengen mellom kosthold og blodsukkernivå. Illustrasjon: Helsedirektoratet
Tallerkenmodellen
Vær bevisst hvor store porsjonene er og hvor mye du har av hva på tallerkenen. Grønnsaker og frukt eller bær bør være en naturlig del av hvert måltid. Tallerkenmodellen kan være fin å ha i tankene når du skal sette sammen et sunnere måltid. Se for deg at tallerkenen deles i tre like deler.
Til middag kan det se slik ut:
1/3 grønnsaker
1/3 kokt potet, fullkornsris/byggris eller fullkornspasta
1/3 fisk, kjøtt eller vegetar (hovedrett)
Hentet fra Helsedirektoratet