1. Frokost eller ekstra søvn?
I stedet for å droppe frokosten, sett på vekkerklokka til å ringe 15 minutter tidligere. Da rekker du å lage en skål med havregrøt ispedd noen nøtter, eller to skiver med grovbrød med tomat og agurk – et måltid som gir deg langvarig energi og gjør deg opplagt resten av dagen.
2. Salat eller varmrett i lunsjen?
Dropp dagens varmrett i lunsjen til fordel for en salat fra salatbuffeen. Ofte er varmrettene ganske kaloririke. Less på med rikelig med grønnsaker, magert kjøtt og grovt brød. Kollegaen din angrer på at han gikk for den frityrstekte kyllingen når han ser den fristende tallerkenen din. Selv blir du passe mett og proppfull av antioksidanter.
3. Nøttepose eller skrubsulten?
Ha alltid en nøttepose liggende i veska eller hanskerommet i bilen. Fisk opp posen når du er på vei hjem fra jobb og knask i deg en håndfull før du går innpå mat butikken. Dermed unngår du åvære stupsulten og impulsiv når du skal handle.
4. Handleliste eller impulskjøp?
Vel inne i butikken drar du fram handlelista med ingrediensene til middagen du planla dagen før. Dermed sparer du tid og unngår de verste fristelsene.
5. En eller to porsjoner til middag?
I stedet for å forsyne deg to ganger og bli stappmett, nøy deg med én god porsjon.
Følg «tallerkenmodellen»; halve tallerkenen med grønnsaker, deretter 1/4 med kjøtt/fisk/fugl og 1/4 med pasta/ris/poteter.
Kos deg med maten! Du vil oppdage at du faktisk er mett før du vanligvis pleier å forsyne deg på nytt.
6. Is eller frukt til dessert?
Kjøp inn noen kurver med jordbær eller lag en «himmelsk lapskaus» av ulike typer frukt. En sunn dessert har man alltid plass til, og er du i aktivitet gjennom dagen, er det selvsagt lov.