Slik gjør du brødmåltidene dine sunnere
I løpet av en dag er det mange av oss som spiser brød. Med enkle grep kan du få mer næring ut av brødmåltidene
27. februar 2020
- Velg alltid grovt brød – Se sirkeldiagrammene på en del brødtyper. Ellers vil den typen mel det er mest av, stå først i ingredienslisten.
- Grove brød er som regel litt mørke og kan inneholde hele frø.
- Velg grove knekkebrød: Fiberinnholdet angis under næringsinnholdet på pakken.
- Velg lettmargarin – hvis du bruker noe i det hele tatt
- Ha på et moderat lag med en type pålegg per brødskive – se forslag under.
- Ha rikelig med grønt på, og ved siden av – se forslag under
Hvis du bruker frokostblanding/grøt:
- Nøy deg med en porsjon og velg en type med mye fiber og lite tilsatt sukker.
- For eksempel: Havregrøt, Firkorn, og andre kortprodukter med mye fiber og lite tilsatt sukker – NB! Les næringsinnholdet på pakken.
- Bruk alltid skummet, ekstra lett eller lettmelkt til grøten/frokostblandinger. Unngå ekstra sukker på toppen.
Forslag til pålegg:
- Magre, rene kjøttpålegg: Kokt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg
- Fiskepålegg: Makrell i tomat, fiskepudding, tunfisk i vann
- Lettere ost: Mager smøreost, lettere hvitost, mager mysost
- Lettere syltetøy
Forslag til grønt (eller frukt) på:
- Tomat, agurk, salatblader, reddiker, paprika, alfaspirer.
- Eple og appelsinskiver, banan, druer